به همت معاونت پژوهش مرکز تربیت مدرس صدیقه کبری (س) جلسه دفاعیه پایان نامه خانم فاطمه غلامی با عنوان «تاثیر عمل مصدر مضاف در فهم آیات قرآن» در رشته ادبیات عرب با راهنمایی جناب آقای محمد عظیمی و داوری جناب آقای عبدالمطلب فریدی فر با حضور معاون پژوهش، کارشناس پژوهش و به صورت برخط و با نرم افزار اسکایپ برگزار شد.
لازم به ذکر است که این پایان نامه، پس از تصویب و انجام امور پژوهشی زیر نظر اساتید راهنما و مشاور و کسب شرایط دفاع جهت جلسه دفاع معرفی و در این جلسه مورد نقد و بررسی قرار گرفت.
چکیده
یکی از عناوینی که در علم نحو از آن بحث میشود اسمهای عامل است که از جملهی آنها مصدر است. مصدر مضاف که از پُر کاربردترین حالات مصدر است به عنوان شبه فعل در واژهی بعد از خود عمل نموده و آن را بهعنوان معمول خود قرار میدهد. در این پژهش به بررسی «تأثیر عمل مصدر مضاف در فهم آیات قرآن» پرداختهایم. دامنهی تحقیق در این پژوهش، کتابهای لغوی، تفسیری، صرفی و نحوی است و روش کار به این صورت است که با استخراج آیاتی از قرآن که در آن مصدر مضاف به کار رفته است و نحوهی عمل مصدر تأثیر قابل توجهی در معنای آیه و برداشت صحیحی از آن دارد، با رویکرد توصیفی ـ تحلیلی به بررسی تأثیر عمل مصدر مضاف در آیه و بیان آرای مفسران پرداخته شده است. روش تحقیق در این پژوهش ادبی و روش گردآوری اطلاعات کتابخانهای است. از مهمترین نتایجی که نگارنده ضمن این پژوهش به آن دست یافته این است که آشنایی با قواعد عربی در فهم آیات قرآن تأثیرگذار است و عدم آگاهی از عملکرد مصدر (عمل در فاعل یا مفعول) بهعنوان یک قاعده نحوی و عدم تشخیص صحیح نوع معمول(قاعل یا مفعول بودن)سبب اختلاف در برداشت از معنا و مفهوم آیات مرتبط با آن میشود.
واژگان کلیدی:مصدر، عمل مصدر، مصدر مضاف، شبه فعل، اسم عامل، قواعد عربی، ابهام نحوی.