به همت معاونت پژوهش مرکز تربیت مدرس صدیقه کبری(س) دفاعیه پایان نامه خانم سودابه بهمنی از طلاب سطح سه با عنوان«اخلاق بخشش» در رشته اخلاق اسلامی با راهنمایی حجت الاسلام و المسلمین علیرضا آل بویه و داوری حجت الاسلام و المسلمین مسعود محفوظی روز 29بهمن با حضور معاون و کارشناس پژوهش به صورت برخط و با نرم افزار اسکایپ برگزار شد.
لازم به ذکر است که این پایان نامه، پس از تصویب و انجام امور پژوهشی زیر نظر اساتید راهنما و مشاور و کسب شرایط دفاع جهت جلسه دفاع معرفی و در این جلسه مورد نقد و بررسی قرار گرفت.
چکیده
بخشش مال یکی از فضایل اخلاقی است که در قرآن و روایات به طور مکرر به آن سفارش شده است. بخشش در قرآن و روایات با عناوینی مانند انفاق، صدقه، اطعام دادن، قرضالحسنه و وقف یاد شده است.بخشش از جمله مباحث کاربردی است که برای هر جامعهی هماهنگ و هدفدار لازم است. زندگی اجتماعی بدون تعاون، احسان و ایثار اعضای آن نسبت به یکدیگر تحقق نمیپذیرد و کمال فردی که در پرتو زندگی اجتماعی باید حاصل شود، به دست نمیآید.شناخت این امور اخلاقی و رعایت آنها برای هر فردی که میخواهد به هدف واقعی بخشش که همان رسیدن به رشد و تعالی است، ضروری میباشد. اگرچه بخشش خود از عناوین اخلاقی است ولی ارزشهای اخلاقی متعددی ناظر به بخشش است که اگر رعایت نشود چه بسا ممکن است زیان آن بخشش بیشتر از منافعش باشد. در این صورت نه تنها بخشش به معنای واقعی صورت نمیگیرد بلکه فرد نیز هیچ ثمرهای از بخشش خود نخواهد برد. در منابع موجود به طور منسجم به اخلاق بخشش پرداخته نشده، بلکه به صورت پراکنده به برخی از نکات اخلاقی آن اشاره شده، این تحقیق بر آن است نکات اخلاقی بخشش را به صورت منسجم در سه حیطهی قبل از بخشش، در حین بخشش و بعد از بخشش گردآوری کند و به تحلیل و بررسی آنها بپردازد. از جمله نکات اخلاقی قبل از بخشش میتوان به کیفیت مال، کمیت مال، رعایت حق تقدم و بخشش متعالی اشاره کرد و در حین بخشش مواردی همچون کیفیت بخشش، احوال و اوقات بخشش را نام برد و مواردی همچون منت نگذاشتن ، دچار عجب نشدن و بخشش مستمر از نکات اخلاقی بعد از بخشش است.
واژگان کلیدی
بخشش مال، انفاق، صدقه، احسان، اخلاق بخشش مال