گام سوم در جهت درمان تسویف: پرهيز از آرزوهاي طولاني و ايده آل نگري
انسان فرهيخته خيال پردازي نمي كند. آرزوي او با پشتوانه هاي علمي و عملي و با برنامه ريزي دقيق خواهد بود. فرصت ها را غنيمت مي داند و به اندازه ي توان واقعي از خود توقع دارد. ايده آل نگری و روياپردازي براي موفقيت هاي واهي ذهني، انسان را به جايي نمي رساند.
اين امر در روايات ما با مقوله ي آرزوهای طولاني وارد شده است. مثل روايت پيامبر(ص) كه مي فرمايد: "اني اخاف علي امتي اثنان: اتباع الهوي و طول الامل." واژه ي امل در جايي به كار مي رود كه انسان انتظار چيزي را بكشد كه به دست آوردنش بعيد است. امير مومنان عليه السلام به علت نگراني پيامبر صلي الله عليه و آله وسلم كه نكته اي روان شناسانه دارد، اشاره مي فرمايد: فردي كه مبتلا به آرزوي دور و دراز است، دچار تخيل مي شود و آرزوهاي دست نيافتني در ذهن او موج مي زند و همين عامل مهمي براي بازداشتن او از حركت و به عبارتي موجب تسويف است. گذشته از اين، وقتي انسان فرصت ها را از دست رفته يافت، غم و اندوه بر او مستولي و روانش دچار آسيب مي شود. " لو خُليت قلبك من الامل لجددّت في العمل الممثل في اليوم غدا اضرك في وجهين سوفت به العمل وزدت في الهمّ و الحزن" از همين رو امام سجاد عليه السلام گذراندن عمر را به آمال و آرزو امري اسفناك تلقي مي كند كه بايد براي آن گريست؛ "و اعني علي البكاء علي نفسي فقد أفنيت بالتسويف و آلامال عمري."
بنابراین؛ خواستنِ بدون عمل و برنامه ریزی انسان را به جایی نخواهد رساند و اهداف عالیه پیش روی انسان نیاز به استقامت و تلاش دارد، زیرا با انجام به موقع برنامه و پرهیز از تعویق انداختن آن، انسان را به هدف می رساند.
امید اینکه با پایان یافتن ماه مبارک رمضان، مسیر بندگی و عمل به سیرهی ائمه اطهار علیهم السلام همواره تا ماه رمضان سال آینده ادامه یابد.