نام و نام خانوادگی: اختر اولاده تل خسروی نام رشته: فقه و اصول موضوع: بررسی مقایسه ای حقوقی مالی زن از دیدگاه مذاهب خمسه استاد راهنما: حجت الاسلام سيد رضا پیمبر پور استاد مشاور: حجت الاسلام سيد حمید جزایری استاد داور: آقای میرخلیلی تاریخ دفاع: 92/3/4 |
چکیده:
قوانين موضوعه دست بشري تا كنون نتوانسته است جواب گوي واقعي زنان باشد حال آنكه قوانين فقهي اسلام قرن هاست زن را در مالكيت و تصرف نسبت به اموال مكسبه خويش مستقل دانسته و زوج را ملزم به تأمين نياز هاي زوجه مي نمايد. در اين نوشتار حقوق مالي زوجه در خانواده از جمله مهريه، نفقه، ارث، و ... مورد بررسي قرار مي گيرد.
مهريه از حقوق مسلم مالي زن محسوب شده و زن در هر زمان بعد از عقد به صلاحديد خود و بدون اطلاع و اجازه مرد مي تواند در مهريه خود هر نوع تصرفي انجام دهد و شوهر حق مداخله در اين گونه تصرفات زن را ندارد لذا مالكيت زن نسبت به مهر متزلزل است و با تحقق نزديكي مستقر و ثابت مي شود.
طبق احكام اسلامي، مرد با نكاح دائم زن، مكلف به تأمين نفقه وي مي گردد، وجوب تأمين نفقه زوجه توسط شوهر، وي را در مقابل فراز و نشيب ها و دغدغه هاي شغلي محافظت نموده و به زن فرصت مناسب داده تا در فضائي آرام به امور منزل و فرزندان بپردازد. با تأمين نيازهاي مالي زن توسط شوهر، حتي هدف از اشتغال وي نيز صورت ديگري پيدا مي كند زن با فراغ بال بيشتر مي تواند به فعاليت هاي اجتماعي و اقتصادي بپردازد.
علاوه بر اين زن نيز مانند مرد به طور سببي از ارث بهره مند مي گردد. «بنابراين هيچ زني از جمله زوجه به صرفه جنسيت از ارث محروم نمي گردد.
حاصل آن که شریعت اسلام بنابر فقه مذاهب خمسه، حقوق مالی ویژه ای برای زوجه در نظر گرفته که در مقایسه با شرایع دیگر تقریبا منحصر به فرد است، فقه اسلامی حقوق مالی زوجین را تضمین نموده و با جعل تعهدات اقتصادی خاص برای مرد، از لحظة وقوع عقد ازدواج، راه هرگونه تسلط مرد بر زن را به جهت نیازهای مالی مسدود نموده است.
كليد واژه ها: حق، مالي، مالكيت، نفقه، مهريه، ارث، فقه، تشيع، تسنن.