نام و نام خانوادگی: مریم نظری پیشه نام رشته: تفسیر و علوم قرآن موضوع: بررسی مسئله شک وآثارآن در قرآن کریم
استاد رهنما: حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای علیرضا ایمانی (زید عزه) استاد داور: جناب آقای بناری تاریخ دفاع: 92/10/16 |
چکيده:
شک به معنای مورد نظر در تحقیق، یکی از رزائل اخلاقی است که قرآن، آن را مذموم شمرد، و از آن نهی نموده است چرا که دارای عواقب و پیامد های ناگواری است که انسان را به ورطه ی ضلالت و گمراهی می کشاند.
در طول تاریخ همواره هادیان و راهنمایان بشر ضمن ناپسند دانستن این نوع شک سعی نمودند که یقین به اصول دین را به عنوان راهی برای هدایت افراد بشری معرفی کنند و همچنین افراد دارای یقین را به عنوان الگو معرفی نمایند تا دیگران به پیروی از آنان سعادت یابند، همچنین نقش عمده ای در تشکیل جامعه مطلوب انسانی ایفا نمودند و در راه هدفشان که قرب الهی بود از هیچ تلاشی دریغ نورزیدند. آنان پیامبران الهی بودند که در برابر دعوت مردم به اصول دین و فروع آن، نه تنها با مخالفت آنان روبرو شدند، بلکه با عناد وسرپیچی از دستورات سفیران الهی، به تمسخر، و اذیت آنان پرداختند و بدین وسیله عذاب الهی و شقاوت ابدی رابرای خود به وجود آوردند.
در این پژوهش به دست آمد که شکی که کفرمحسوب می شود و انسانشاک در آن، کافر معرفی می گردد، شکی است که بعد از علم و آگاهی از واقعیت ها صورت می گیرد، در این نوع شک، شاک، نه تنها واقعیت ها را انکار می کند، بلکه پوششی بر روی واقعیت ها قرار می دهند تا دیگران آن ها را نبینند وبدین وسیله موجب گمراهی دیگران می شوند.
کلید واژه ها: شک، یقین، قرآن، ناامنی روحی.