عنوان پايان نامه: فلسفه امر به معروف و نهی از منکر در قرآن

شناسه نوشته : 17777

1394/12/24

تعداد بازدید : 633

     نام و نام خانوادگی: کبری خداوردی بهرام آبادي

     نام رشته: تفسیر

     موضوع: فلسفه امر به معروف و نهی از منکر در قرآن

     استاد راهنما: حجت الاسلام و المسلمين علیرضا ایمانی

     استاد مشاور: حجت الاسلام و المسلمين رضا اسلامی

     استاد داور: آقای محمد اسحاق مسعودی

     تاریخ دفاع: 92/9/11

 

چکیده:

انسان موجودی اجتماعی است و سرنوشتش با سرنوشت جامعه ای که در آن زندگی می کند، ارتباط دارد. سود و زیان کارهای انسان هم به خود او باز می گردد و هم جامعه، بنابراین انسان در قبال اعمال و رفتار خود و افراد جامعه مسئول است. اگر گناه و فساد در جامعه شیوع پیدا کند؛ آثار نامطلوب آن دامنگیر همة افراد خواهد شد و حتی مومنان نیز از شعلة آن در امان نخواهند ماند. بنابراین وظیفة هر انسانی در جامعه این است که هم خود عامل به معروف و تارک منکر باشد و هم در حد توان دیگران را به این وظیفه تشویق کند، بنابراین با آگاهی از فلسفة امر به معروف و نهی از منکر می توان با اعتماد به نفس در برابر عاملان منکر و تارکان معروف قد علم کرد و به آن ها تذکر داد؛ علی الخصوص اگر آگاهی ها مستند به بهترین منبع یعنی قرآن باشد، با پشتوانه ای محکم اقدام به سالم سازی محیط اجتماع و مبارزه با عوامل فساد و گناه می شود.

با این هدف، فلسفة امر به معروف و نهی از منکر در قرآن تفسیر و توصیف شده و با توجه به رویکرد فقهی ـ قرآنی موضوع، با جستجو در کتاب های فقهی و تفاسیر قرآنی مطالب تبیین شده است.

با توجه به هدف فوق و با رجوع به آیات قرآن و شأن نزول ها و روایات به فلسفه هایی پی برده شد که عبارتند از: رسیدن به عزّت، سربلندی، سعادت و نصرت الهی و نجات از گرفتاری در عذاب و هلاکت، استجابت دعا، اجرای احکام الهی، رسیدن به امنیّت و عدالت اجتماعی، پاسداری از دین و رهایی از تسلّط ظلم و ستم، رسیدن به اقتدار، استواری نظام، جاری شدن برکت در زندگی و ...

 

واژگان کلیدی: فلسفه، احکام، امر، نهی، معروف، منکر