نام و نام خانوادگی: فاطمه بختکی بولقون آغاج نام رشته: تفسیر موضوع: آسیب شناسی اخلاص از دیدگاه آیات و روایات استاد راهنما: حجت الاسلام و المسلمین علیرضا ایمانی استاد مشاور: حجت الاسلام و المسلمین سید علی اکبر حسینی رامندی استاد داور: حجت الاسلام و المسلمین صالح قنادی تاریخ دفاع: 92/12/20 |
چکیده:
اخلاص خالص بودن عمل از هر شائبه ای است.خالص بودن عمل به معنی این است که انگیزه و نیت فرد صرفا بخاطر خداوند و برای رضای خداوند باشد. گاهی عمل فرد از ناحیه آسیب های اخلاص، تهدید می شود. اين آسیب ها ممكن است پيش از آغاز عمل و يا در حين انجام آن و يا پس از پايان كار خود را نشان دهند. آسیب های اخلاص عبارتند از؛ ریا، عجب، غرور، تکبر، وابستگی به دنیا،هوی نفس؛ که مهمترین آنها ریا است. ريا، آلودگى نيّت است،که گاهی آشکار است و گاهی هم به شكل مخفى تر وپيچيده تر است به نحوی که خود فرد هم آن را درک نمی کند.
بزرگان علم و ادب و اخلاق در زمینه های متنوع اخلاقی از جمله اخلاص آثار قابل تقدیر و گهرباری همچون احیاء العلوم و محجه البیضاء و ... را به رشته تحریر در آورده اند اما با وجود اینها تلاش و کاوش هرچه بیشتر در این زمینه همچنان لازم است.بنابراین تحقیق حاضر به صورت مجزا آسیب های اخلاص رااز دیدگاه آیات و روایات و با استفاده از تفاسیر نمونه و المیزان بررسی کرده است. در قسمتی کوتاه از این تحقیق به مصادیق آسیب دیده اخلاص اشاره شده است.مصداق هایی که تحت تأثیر آسیب ها اعمالشان از شکل خالصانه دور مانده است.
نتایجی که از این تحقیق به دست آمده است،عبارتند از:
1ـ اصلی ترین آسیب اخلاص ریا است و ریشه ریا، پی نبردن به حقیقت توحید و همان غفلت است و اولين اثر نيتِ آلوده، پوچ شدن عبادت وعمل است.
2ـ رياكارى در هر عمل مستلزم ایمان نداشتن به روز جزا است. ريا كننده در رياكاريش يكى از مصاديق كافر است، و خداوند مردم كافر را هدايت نمىكند.
3ـ آسیب های اخلاص از انحرافاتی است که بیشتر دامنگیر افراد مذهبی می شود و کسانی که ایمانشان ظاهری و سطحی است، بیشتر تحت تأثیر قرار می گیرند.
واژگان کلیدی: اخلاص، آسیب، آسیب شناسی، ریا، هوی نفس.